L'événement

L'événement

Frankrijk, 1963. Anne is student met een veelbelovende toekomst in het verschiet, tot ze onverwacht zwanger wordt. Ze blijft vastberaden om haar studies af te maken en te ontsnappen uit haar thuissituatie. Maar de tijd dringt. Haar eindexamens staan voor de deur en haar buik wordt steeds ronder. Anne besluit haar lot in eigen handen te nemen, waarvoor ze het risico loopt in de gevangenis te belanden. 

An adaptation of Annie Ernaux's eponymous novel, looking back on her experience with abortion when it was still illegal in France in the 1960s.

Commentaar

Dit bikkelharde drama van Audrey Diwan won vorig jaar de Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië. Diwan was hiermee de zesde vrouw die deze prijs in ontvangst mocht nemen, Chloe Zhao ging haar in 2020 voor met Nomadland. L'événement is gebaseerd op de gelijknamige autobiografische roman van schrijver Annie Ernaux. De dragende kracht van de film is de jonge Frans-Roemeense actrice Anamaria Vartolomei, die de loodzware taak kreeg om het hoofdpersonage in al haar angst, woede en pijn neer te zetten. L'événement is tegelijkertijd een portret van een tijdsgeest - Frankrijk in de jaren 60 waar rechten van vrouwen en seks in het algemeen veroordeeld worden - én in het licht van recente abortuswetgeving in plaatsen zoals Texas, nog steeds angstaanjagend actueel.

Pers

"Een film om te beleven. Alsof Annes lichaam ook het jouwe wordt." ★★★★ - De Morgen

"We voelden in L’événement tot in onze vezels hoe ontzagwekkend diep een abortus er fysiek en mentaal inhakt." ★★★★ - Humo

"Een hartverscheurende, maar ook hartveroverende film." ★★★★ - De Standaard

"Gaandeweg zwelt het vrij klassieke L'événement aan tot een thriller, maar dan één van het rauwe, realistische soort, zonder een spat sentiment en zonder prekerigheid." ★★★★ - Focus Knack

Categorie film
Fictiefilm
Jaar
2022
Duur
01:40
Land
Frankrijk
Filmregisseur
Audrey Diwan
Cast
Anamaria Vartolomei, Sandrine Bonnaire, Kacey Mottet Klein, Louise Chevilotte, Luana Bajrami, e.a.
Dialogen
Frans
Ondertiteling
Nederlands
Locatie
Klik op het uur om tickets te kopen.
Er zijn geen voorstellingen voor deze locatie deze week.
{array[0]}
{film.field_tijdslot_tijdstip_4}
{film.field_tijdslot_tijdstip_4} Uitverkocht
Vesalius
STUK
Auditorium

Deze film is ook beschikbaar op:

Picl