The Lost Leonardo

The Lost Leonardo

Meer dan 500 miljoen dollar zal uiteindelijk betaald worden voor de Salvator Mundi, dat voor het eerst opdook als een gehavend portret van Christus tijdens een veiling in New Orleans. Maar is het duurste schilderij aller tijden wel een echte Leonardo da Vinci of is dit slechts wat rijke kopers en machtige kunstinstellingen willen geloven? Hallucinante prijzen, onzekerheid over de authenticiteit en uiteindelijk een nieuwe verdwijning drijven de spanning op in dit hedendaagse mysterie.

Commentaar

Wanneer het kunstwerk voor het eerst opduikt in een veiling in New Orleans waar het aan een - achteraf gezien - lage prijs wordt verkocht vermoeden de kopers al snel een hogere waarde en laten het restaureren door Dianne Modestini. Jaren later onthult de National Gallery in Londen plots de vondst van het verloren gewaande meesterwerk van Leonardo da Vinci. Het schilderwerk raakt verstrikt in een wervelwind van belangen. Met de prijs nemen ook de sceptische vragen om de echtheid toe. Kunstcritici, connaisseurs en kunsthandelaars betwisten het oordeel. Modestini wordt beschuldigd van vervalsing. Onderzoek door het Louvre helpt haar dan weer om de legitimiteit van haar claim te verdedigen. Deense filmmaker Andreas Koefoed laat vele stemmen horen, soms gedreven door passie, vaak vooral door macht en geld.

Eind maart wordt het startschot gegeven voor de 19de editie van het Leuvense documentaire filmfestival DOCVILLE.
DOCVILLE staat voor nationale en internationale documentairecinema: originele, intrigerende, prikkelende films die je op het grote scherm moet gezien hebben. Dit jaar voor het eerst ook met een luik in Cinema ZED Hasselt. Zondag 26 maart kan je je bij ons volledig onderdompelen in de wondere wereld van de documentaire.

In samenwerking met:

Categorie film
Documentaire
Jaar
2021
Duur
01:36
Land
Denemarken
Filmregisseur
Andreas Koefoed
Dialogen
Engels
Locatie
Klik op het uur om tickets te kopen.
Er zijn geen voorstellingen voor deze locatie deze week.
Vesalius
STUK
Auditorium