Luka

Luka

Luka, een jonge ambitieuze soldaat, vestigt zich in het legendarische Fort Kairos waar heldhaftige krijgers de overblijfselen van de beschaving verdedigen. Het was zijn grote droom om elite-sluipschutter te worden, maar hij wordt toegewezen aan de onderhoudsploeg.  Ondertussen moet hij zich onderwerpen aan de strikte code van Kairos: gehoorzaamheid-uithoudingsvermogen-opoffering. Terwijl hij in rang opklimt, vindt Luka kracht en vreugde in zijn vriendschap met Konstantin, een raadselachtige radaringenieur, en Geronimo, een luchthartige soldaat.

 

Luka, a young soldier craving battle, embeds himself in an isolated fort where men have been waiting in vain for ages for a mythical enemy to strike. A contemporary adaptation of Dino Buzzati's classic novel 'The Tartar Steppe'.

Commentaar

Na een wat lichter dubbelluik (King of the Belgians en The Barefoot Emperor) keert regisseur Jessica Woodworth terug naar het genre waarmee ze samen met sparringpartner Peter Brosens wereldwijd furore maakte: fascinerende en prachtig geschoten films met een mysterieuze ondertoon, vaak gesitueerd op een bijzondere afgelegen plek, films als La cinquième saison (2012), Altiplano (2006) of Khadak (2006). Woodworth liet zich inspireren door Dino Buzatti’s beroemde boek 'De Woestijn van de Tartaren’ uit 1940 en verwerkte het tot een visueel intrigerende en dreigende film over militarisme dat zichzelf in stand houdt, maar uiteindelijk ondermijnd wordt door een vrijgevochten nieuwe rekruut. Naast bekende gezichten Sam Louwyck en Jan Bijvoets is het vooral de magnetische vertolking van Geraldine Chaplin die de aandacht trekt. Een zwart-wit parel met kafkaiaanse ondertoon. 

Pers

“Deze theatrale meditatie in zwart-wit vraagt om een aandachtige kijker. Wie zich laat meeslepen, wordt beloond met intimiteit en bedwelmende choreografieën.” ★★★ - De Standaard

Press

"Visually arresting, spectacular settings and a magnetic Geraldine Chaplin." Screen

"Jessica Woodsworth creates a carnally sublime world of men, power & desire." -The Playlist 

Categorie film
Fictiefilm
Leeftijd
9
Jaar
2023
Duur
01:34
Land
België
Bulgarije
Italië
Nederland
Filmregisseur
Jessica Woodworth
Cast
Jonas Smulders, Geraldine Chaplin, Jan Bijvoet, e.a.
Dialogen
Engels
Ondertiteling
Nederlands
Locatie
Klik op het uur om tickets te kopen.
Er zijn geen voorstellingen voor deze locatie deze week.
Vesalius
STUK
Auditorium
De Nieuwe Zaal