Bachir Lazhar, een Algerijnse immigrant, wordt aangenomen als leraar op een privébasisschool in Montreal, nadat een lerares op tragische wijze om het leven kwam. Simon en Alice, de twee leerlingen die het levenloze lichaam van hun lerares in de klas vonden, zijn zwaar getraumatiseerd. Het voorval dompelde de hele school in een donker rouwproces en dat maakt het voor meester Lazhar niet makkelijk om zijn nieuwe job uit te oefenen. Bovendien hebben ze in Algerije zo hun eigen manier om met de dood om te gaan. De leraar heeft ook zijn eigen problemen, hij heeft slechts een tijdelijke verblijfplaats in Canada en dreigt nu teruggestuurd te worden naar Algerije. Langzaamaan groeien klas en leraar dichter naar elkaar en ontstaat er een unieke, hechte band tussen beiden...
"Monsieur Lazhar’ is precies dat soort film waarin de toeschouwer zich heerlijk kan laten wegvoeren. Een heuse parel!" (Movie2Movie)
"Prachtig gewoon, hoe Falardeau zonder ook maar één keer een beroep te doen op de tics & tricks van de tearjearker (zoete strijkers, kleffe huilscènes) het brandpunt van uw hart weet te vinden." (Humo)
"De portrettering van de school en het klasgebeuren zijn erg realistisch en sfeerrijk. Het is vooral de kracht van het woord en de luisterbereidheid in de subtiel en overtuigend neergezette interactie tussen kinderen en leraar en het schetsen van de migratieproblematiek en de onderwijssituatie waarmee Falardeau zijn fijngevoeligheid in de aanpak van delicate onderwerpen bewijst." (Filmmagie)
"Falardeau brengt de moed op om een onderwerp dat zo ongewoon en beladen is als de dood (zelfmoord nog wel) opvallend nuchter aan te pakken in een charmante verhaal over kinderen." (Cobra.be)
Deze hartverwarmende, ingetogen film is gebaseerd op het toneelstuk ‘Bashir Lazhar’ dat regisseur Philippe Falardeau zelf bewerkte tot een scenario. De rol van Mr. Lazhar is op het lijf geschreven van Mohamed Fellag, zelf een gevluchte Algerijn, die als komiek carrière maakte maar hier een natuurlijke ‘sérieux’ weet te behouden om de rol van Lazhar waardig te dragen. ‘Monsieur Lazhar’ greep net als ‘Rundskop’ naast de Oscar voor Best Niet-Engelstalige Film, maar won wel de Prijs voor Beste Canadese Film op het Filmfestival van Toronto en de Prijs van het Publiek op het Filmfestival van Rotterdam.