Nahschuss

Oost Berlijn, 1981. De net afgestudeerde ingenieur Franz Walter ontvangt een veelbelovend voorstel van de geheime inlichtingendienst. Als hij voor hen wil werken, wordt hem in ruil een leerstoel als professor aangeboden. Franz gaat in op het aanbod en belooft plechtig trouw aan de partij en het systeem. In zijn begeleider Dirk vindt hij een goedbedoelende mentor die hem bijstaat tijdens hun missies naar West-Duitsland. Aanvankelijk moet Franz alleen maar informatie doorspelen, maar al snel wordt steeds meer van hem gevraagd. 

Commentaar

Een aangrijpende film die de langzaam groeiende beklemming van een personage wiens geweten begint te knagen perfect weergeeft. De angstcultuur van de Stasi waar niemand onderuit weet te komen kruipt onder de huid. Een sobere, maar intense film die gedragen wordt door de sterke acteerprestatie van Lars Eidinger (Clouds of Sils Maria) en versterkt wordt door het besef dat de film gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. 

Pers

"Het einde raakt je als een stomp in de maag; in de bioscoopzaal steekt een koude, stilmakende wind op." - Humo ★★★½

"Sentimentaliteit en overbodige ­verhaallijnen laat Stünkel achter­wege. 'Nahschuss' is een ijzige waarschuwing die nagalmt als een ­revolverschot." ★★★ - De Standaard

Categorie film
Fictiefilm
Jaar
2021
Duur
01:56
Land
Duitsland
Filmregisseur
Franziska Stünkel
Cast
Lars Eidinger, Devid Striesow, Luise Heyer, Kai Wiesinger, e.a.
Dialogen
Duits
Ondertiteling
Nederlands
Locatie
Klik op het uur om tickets te kopen.
Er zijn geen voorstellingen voor deze locatie deze week.
Vesalius
STUK
Auditorium

 

Met dank aan

VAF Mindgate Combell KU Leuven EU Cinemas  Leuven