Sound of Metal

Sound of Metal
Sound of Metal

Ruben leeft voor en van zijn muziek. Samen met zijn vriendin Lou heeft hij  een redelijk succesvolle metalband. In hun gezellige bus rijden ze van optreden naar optreden. Het gaat goed, Ruben heeft zelfs de drugs achter zich kunnen laten. Maar dan gebeurt het ondenkbare: plots valt zijn gehoor weg, er blijft enkel een immense dofheid en een akelige pieptoon over. Het verdict is bikkelhard. Zijn gehoor zal niet meer terugkomen. Al wat voor Ruben van belang is, komt hiermee op de helling te staan: zijn passie, zijn job en zijn identiteit.

Commentaar

Oorspronkelijk zou Matthias Schoenaerts de hoofdrol in deze Belgische coproductie vertolken, maar de indrukwekkende prestatie van Riz Ahmed doet dit onmiddellijk vergeten. Zijn intense en ontzettend rake vertolking wordt unaniem gelauwerd en leverde hem een Oscarnominatie op. Die Oscar ging naar Anthony Hopkins, maar de nominaties voor Beste Geluid en Beste Montage wist Sound of Metal wel te verzilveren. Niet slecht voor een debuutfilm: Darius Marder schreef eerder het scenario voor The Place Beyond the Pines, maar maakte hier zijn regiedebuut. Het resultaat is een hartverscheurende prachtfilm die gehoorverlies aangrijpend tastbaar maakt dankzij een effectief sound design, maar ook een universeel verhaal vertelt over rouwen en verlies.

Pers

“Sound of Metal is een film om met al je zintuigen, maar vooral met je hart te beleven.” ★★★★ - De Morgen

“Ták, ták, ták: kijk naar Sound of Metal, laat Ruben uw hartsnaren beroeren, en enjoy the silence.” ★★★★ - Humo 

"Riz Ahmed weet moeiteloos de radeloosheid over te brengen van een drummer die doof is geworden." ★★★★ - De Standaard

"De regisseur laat veelal visuele flair achterwege en schept de juiste voorwaarden voor de dramatische wendingen in het verhaal en de nauwgezette vertolkingen." ★★★★ - Cinemagazine

"Regisseur Darius Marder levert een ambitieus speelfilmdebuut af." ★★★★ - de Volkskrant

"Sound of Metal is buitengewoon intrigerend." ★★★★ - Filmtotaal

Categorie film
Fictiefilm
Jaar
2020
Duur
02:00
Filmregisseur
Darius Marder
Cast
Riz Ahmed, Olivia Cooke, Paul Raci, e.a.
Dialogen
Engels
Locatie
Klik op het uur om tickets te kopen.
Er zijn geen voorstellingen voor deze locatie deze week.
Vesalius
STUK
Auditorium

Gerelateerde films