Tár

Tár

Lydia Tár is een grensverleggende dirigente op het hoogtepunt van haar carrière. Ze staat aan het hoofd van een vermaard internationaal orkest en is een ware beroemdheid in de wereld van de klassieke muziek. Ze is druk bezig met de langverwachte live-uitvoering van Mahlers Vijfde Symfonie en met haar boekpresentatie die eraan komt. Maar er komen barsten in de hoogstaande perfectie waarvoor ze staat. 

Set in the international world of Western classical music, the film centers on Lydia Tár, widely considered one of the greatest living composer-conductors and first-ever female music director of a major German orchestra.

Commentaar

Cate Blanchetts vertolking is zo indrukwekkend dat het haar niet alleen een Oscarnominatie opleverde, maar dat veel kijkers overtuigd raken dat Tár een biopic is over een bestaand persoon. Dat dit niet zo is, doet niets af aan de kracht van de film die een intense inkijk geeft in de impact van de macht die iemand automatisch krijgt bij grote roem en verering. Een erg hedendaagse film over wat er kan mislopen wanneer een culturele reus te ver gaat en over de vraag of we onderscheid kunnen (of moeten) maken tussen het privéleven en de fouten van een kunstenaar enerzijds en zijn kunst anderzijds. 

Pers

"Oscarwaardige Cate Blanchett is onvergetelijk als dirigente met een blinde vlek" ★★★★★ - De Morgen 

"‘Tár’ is een beklemmende, virtuoze karakterstudie die inhaakt op de cancelcultuur en vrijwel zeker een gooi mag doen naar een handvol Oscars." ★★★★★ - Het Nieuwsblad

"(..) een film die op geen enkel vlak een valse noot laat horen." - De Tijd 

"MeToo, maestro: Todd Field fileert de menselijke hybris in het meesterlijke ‘Tár’" ★★★★★ - Knack Focus 

"Cate Blanchett is met haar virtuoze vertolking als muzikaal onderlegd seksueel roofdier in ‘Tar’ gegarandeerd op weg naar Oscarwinst" ★★★★ - Humo 

 

Categorie film
Fictiefilm
Jaar
2022
Duur
02:38
Land
Verenigde Staten
Filmregisseur
Todd Field
Cast
Cate Blanchett, Noémie Merlant, Nina Hoss, e.a.
Dialogen
Engels
Ondertiteling
Nederlands
Frans
Locatie
Klik op het uur om tickets te kopen.
Er zijn geen voorstellingen voor deze locatie deze week.
Vesalius
STUK
Auditorium

Gerelateerde films

Op 13 maart weten we welke films de schitterendste aller filmprijzen achter hun naam mogen schrijven: de Oscars. Een heleboel van de grote kanshebbers (her)ontdek je deze maand in onze zalen!