Tori et Lokita

Play It Again Sam
Tori et Lokita

Tienermeisje Lokita en de jongere Tori zijn alleen van Afrika naar België gereisd. Ze zijn geen familie, maar de harde realiteit van het vluchtelingleven heeft hun samengebracht. Ze willen elkaar niet meer kwijt en proberen een leven op te bouwen als broer en zus. Maar een verblijfsvergunning krijgen blijkt moeilijk en ze lijken onzichtbaar voor de wereld om hen heen. Lokita houdt zich aan de leugen dat Tori haar broertje is en probeert papieren te krijgen, maar wordt ondertussen gedwongen te werken op de illegale arbeidsmarkt.

In Belgium today, a young boy and an adolescent girl who have travelled alone from Africa pit their invincible friendship against the cruel conditions of their exile.

Commentaar

De broers Dardenne hebben de Belgische film op de wereldkaart gezet, toen ze in 1999 de Gouden Palm wonnen met Rosetta. Hun naam werd synoniem voor hun kenmerkende, authentieke sociaal-realistische stijl in films die maatschappelijke kwesties aansnijden. Oorspronkelijk werkten ze vooral met minder bekende acteurs, tot ze een decennium geleden ook grotere sterren in hun films wisten te betrekken zonder hun eigenheid te verliezen, met o.a. Cécile de France in Le gamin au vélo en Marion Cotillard in Deux jours, une nuit. Met hun meest recente films kiezen ze terug voor onervaren acteurs en resoluut voor de hete hangijzers van onze tijd: radicalisering (Le jeune Ahmed) en nu de asielproblematiek. En ze doen dit fenomenaal. De chemie tussen Pablo Schils en Joely Mbundu is buitengewoon en laat echt niemand onberoerd. Een oprechte en hartverscheurende film die niet enkel een aanklacht is, maar ook een magnifieke ode aan de kracht van vriendschap. 

Pers

"Emotioneel treffend" ★★★★ - De Standaard

"Hun mooiste film in jaren" ★★★★ - De Morgen

"Voor de helft is de film een hartverwarmende ode aan een krachtige vriendschap en jeugdige geestdrift. De andere helft is bikkelhard. Het contrast tussen die twee kanten is confronterend." ★★★★ - Knack Focus

"Een vaderlandse film om trots op te zijn over een vaderlandse situatie om zich voor te schamen." ★★★★ - Bruzz

"De film grijpt je al na enkele minuten aan en laat je niet meer los." - Vertigo

"Jean-Pierre and Luc Dardenne, (...) return with Tori and Lokita, a punchy film, which could easily be included in the very best of their impressive filmography." - Cineurope

Categorie film
Fictiefilm
Jaar
2022
Duur
01:28
Land
België
Filmregisseur
Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
Cast
Pablo Schils, Joely Mbundu, Alban Ukaj, Tijmen Govaerts, Charlotte De Bruyne, Nadège Ouedraogo, Marc Zinga
Dialogen
Frans
Ondertiteling
Nederlands
Locatie
Klik op het uur om tickets te kopen.
Er zijn geen voorstellingen voor deze locatie deze week.
{array[0]}
{film.field_tijdslot_tijdstip_4}
{film.field_tijdslot_tijdstip_4} Uitverkocht
Vesalius
STUK
Auditorium

Gerelateerde films

Onze PIAS reeks is inmiddels een vaste waarde: iedere maand herneemt ZED een aantal hoogvliegers van de vorige maand, voor wie tot zijn grote spijt de vertoningen gemist heeft. Is het je ook dan niet gelukt om deze films te komen bekijken? Of was de voorstelling te snel uitverkocht? Met PIAS XL krijg je een aller-, aller-, maar nu ook echt allerlaatste kans om het beste dat 2022 op filmvlak te bieden had op het grote scherm te bewonderen!