Cinema ZED Hasselt groeit uit tot volwaardige stadsbioscoop!

Nieuws
| 15/06/2024

persbericht

Cinema ZED is samen met kunstenorganisaties B-Classic, Het Nieuwstedelijk en vonk, verenigd in vzw De Nieuwe Zaal, door stad Hasselt geselecteerd als uitbaters voor de toekomstige kunstenwerkplaats aan het Groenplein. Deze organisaties zullen instaan voor de presentatie van film- en podiumvoorstellingen, de ondersteuning van kunstenaars in hun ontwikkeling en actief bijdragen aan het culturele weefsel van Hasselt.

Een nieuwe culturele hotspot voor Hasselt
Op de site van het voormalige administratief centrum wil het stadsbestuur een lacune in het Hasseltse kunstenlandschap vullen: een plek niet enkel gericht op beleving, maar ook op creatie van kunst en cultuur. 

De kunstenwerkplaats voorziet 3.500 vierkante meter ruimte, verspreid over twee bioscoopzalen, een vlakkevloertheater en atelierruimtes. “Met een minimum van 1.800 voorstellingen per jaar, een sterke focus op talentontwikkeling en minstens 70 openingsuren per week wordt deze kunstenwerkplaats een van de absolute culturele hotspots in Hasselt. Deze ambitieuze doelstelling vereist een sterke partner. De voorbije maanden voerden we daarom een zoektocht naar één concessiehouder voor al deze doelstellingen,”  zegt schepen Kelchtermans. 

“Daaruit kwam uiteindelijk De Nieuwe Zaal vzw als meest geschikte kandidaat naar voren,” vult burgemeester Vandeput aan. “De vier professionele kunstenorganisaties binnen de vzw kunnen bogen op een jarenlange ervaring op hoog niveau maar zijn ook vertrouwd met kunst en cultuur in onze stad. We kunnen dus meteen van start gaan.” 

Een dagelijks geopende stadsbioscoop
Cinema ZED organiseert momenteel drie dagen per week, telkens op zondag, maandag en dinsdag, filmvoorstellingen in De Nieuwe Zaal, in het centrum van Hasselt. Met dit nieuwe project schakelt Cinema ZED Hasselt een aantal versnellingen hoger. Het betekent voor ZED, net als voor de partners, een flinke uitbreiding van de huidige werking.

Cinema ZED Hasselt zal in de kunstenwerkplaats beschikken over twee gloednieuwe, technisch perfect uitgeruste bioscoopzalen waarin dagelijks filmvoorstellingen zullen plaatsvinden. De programmatie zal in lijn liggen van Cinema ZED Leuven, dat al sinds 2002 actief is en momenteel drie zalen runt in het centrum van Leuven. Deze nieuwe werking van Cinema ZED Hasselt betekent een fikse uitbreiding van het bestaande filmaanbod in de regio.

De opstart van een nieuwe stadsbioscoop in Hasselt komt niet uit het niets: de sector van de cultureel geprofileerde stadsbioscopen zit al jaren in de lift en nieuwe initiatieven volgen elkaar in sneltempo op, denk o.m. aan de opstart van De Cinema in Antwerpen, Cinema ZED-Vesalius in Leuven, Lumière in Mechelen en de concrete plannen voor de opstart van een nieuwe bioscoop in Turnhout.

Luister hier naar het gesprek op Radio 2 Limburg over Cinema ZED Hasselt.