Fitzcarraldo

Peru, begin 20ste eeuw. De Ierse zakenman Brian Sweeney Fitzgerald, bijgenaamd ‘Fitzcarraldo’, is gek van opera, en in het bijzonder van de beroemde tenor Enrico Caruso. Speciaal voor hem wil hij te midden van het regenwoud een operahuis laten bouwen. Het lijkt een absurde en onmogelijke opdracht, maar voor Fitzcarraldo is geen obstakel te groot. Hij gaat tot het uiterste om zijn droom te verwezenlijken, maar in zijn obsessie trekt hij iedereen rondom hem met zich mee.

Peru, early 20th century. Irish businessman Brian Sweeney Fitzgerald, nicknamed "Fitzcarraldo," is crazy about opera, and in particular the famous tenor Enrico Caruso. For him, he wants to build an opera house in the middle of the rainforest, which seems to be an impossible task. For Fitzcarraldo, however, no obstacle is too great, and he goes to extremes to realize his dream, but in his obsession, he draws everyone around him with him.

Commentaar

Net als Aguirre, der Zorn Gottes is Fitzcarraldo een intense en meeslepende avonturenfilm waarin we de doorgedreven obsessie van een fanatiekeling in de Peruaanse jungle volgen. Opnieuw omarmt Klaus Kinski op huiveringwekkend realistische wijze de psyche van het begeesterende hoofdpersonage. Herzog gaat ditmaal zelfs een stap verder, want de zo-mogelijks-nóg gevaarlijkere krachttoer werd opnieuw zonder enige vorm van trucage gefilmd. De scène waarin een stoomschip manueel over twee heuvels getrokken wordt, maakte de film legendarisch, maar doet ook de vraag rijzen of Herzog, net zoals Fitzcarraldo, zijn crew en de inheemse bevolking niet te ver dreef voor zijn project.

Categorie film
Fictiefilm
Jaar
1982
Duur
02:38
Land
Duitsland
Peru
Filmregisseur
Werner Herzog
Cast
Klaus Kinski, Claudia Cardinale, José Lewgoy
Dialogen
Duits
Engels
Spaans
Ondertiteling
Nederlands
Frans
Locatie
Klik op het uur om tickets te kopen.
Er zijn geen voorstellingen voor deze locatie deze week.
Vesalius
STUK
Auditorium

Gerelateerde films

In de week van het Duits zet Cinema ZED Duitstalige films extra in de schijnwerper. Van de recente Zilveren Beer-winnaar tot een klassieker uit 1924. Kom je onderdompelen in een filmwereld vol Duitse taal en cultuur.