ZED sprak met Maïwenn over 'Jeanne du Barry'

"Het zou te pijnlijk zijn geweest om de rol aan iemand anders toe te vertrouwen"

still

Waarom wilde je een film wijden aan de figuur van Jeanne du Barry?

Het begon allemaal toen ik in 2006 Sofia's Coppola's ‘Marie-Antoinette’ zag. Zodra Jeanne op het scherm verscheen, was ik gefascineerd door haar personage, gespeeld door Asia Argento. Ik voelde meteen een sterke band met haar. Ik werd verleid door Jeanne du Barry omdat ze een geweldige verliezer is. En misschien ook omdat haar leven overeenkomsten vertoont met het mijne, maar dat is niet de enige reden. Ik werd verliefd op haar en haar tijd. Ik verdiepte me in een gedetailleerde biografie van haar en voelde meteen de behoefte om een ​​film over haar te maken, maar dit werd tien jaar lang gedwarsboomd door een gevoel van onwettigheid over het begrijpen van het onderwerp. Elke keer dat ik een nieuwe film voltooide, verdiepte ik me weer in de biografie, maar het lukte me nooit om over mijn minderwaardigheidscomplex te komen, tot nu.

Hoe ben je te werk gegaan bij het schrijven van het scenario?

Tussen 2016 en 2019 wijdde ik me elke dag volledig aan het schrijven van dit scenario, zeer gedisciplineerd. Ik moest dit op een bijna academische manier doen om mezelf in het tijdperk te kunnen onderdompelen. Ik las alles wat ik over Jeanne kon vinden en nam wat ik leuk vond. Dit gaf me de basis van een scenario dat ik vervolgens heb uitgedund om tot een eerste versie te komen die het verhaal van Jeanne vanaf de geboorte tot aan de dood vertelde. Omdat ik haar wilde verdedigen, moest ik in detail over haar praten om deze vrouw te begrijpen die, na de dood van Lodewijk XV, bleef liefhebben.

Waarom focuste je het verhaal op haar liefdesrelatie met Lodewijk XV?

Het is moeilijk om jezelf los te maken van een "klassieke" biopic als je zoveel van een personage houdt. Als ik ervoor koos om het verhaal te concentreren op de relatie tussen Jeanne en Louis XV, is dat omdat dat haar naar haar ondergang heeft geleid. Alles wat volgde op haar vertrek uit Versailles is het directe resultaat van deze periode waaruit ze tevoorschijn komt met een label waar ze nooit meer vanaf zal komen: de hoer van de koning. Ik ben er echter van overtuigd dat ze beter verdiende dan daartoe gereduceerd te worden. Daarom zinspeel ik op haar jeugd en wat er gebeurt na de dood van de koning. 
Van alle boeken heeft één boek me in het bijzonder getroffen, dat van de gebroeders Goncourt, het was volkomen onnodig belastend. Het is interessant om op te merken dat hoe verder we vooruit zijn gegaan in de tijd, hoe lovender Jeanne's portretten zijn geworden. 

In je film laat je zien dat ze zowel door vrouwen als door mannen wordt aangevallen … 

Dit maakt dit verhaal tijdloos en modern, zonder te hoeven overdrijven. Wat Jeanne heeft geleden, vindt directe weerklank in onze huidige tijd.

Door de karakters van de koningsdochters voelen we je verlangen om een ​​komisch aspect aan het verhaal toe te voegen. Waarom?

Ik schreef ze als een soort Drizella en Anastasia uit Assepoester. Ik wilde dat deze film een ​​soort sprookje zou worden. Ik dacht er zelfs aan om te openen met een voice-over die zei: "Er was eens". Ik wilde het soort humor dat we ook vinden in bepaalde scènes met La Borde, de eerste bediende van de koning, gespeeld door Benjamin Lavernhe - een totaal verzonnen personage. 

Waarom heb je ervoor gekozen om op 35 mm te filmen?

Ten eerste vanwege mijn instinct als toeschouwer. Omdat wanneer historische films digitaal worden opgenomen, beweging te veel aanvoelt als video en gefabriceerd. Het staat te ver af van het idee van schilderijen. Met 35 mm is er korrel, kleuren komen overeen met de werkelijkheid, het is weelderig. Ik wist ook dat "actie!" een bepaalde spanning zou creëren, want om film te redden zouden we allemaal minder ruimte voor fouten hebben, voor en achter de camera. Ik wist dat het een impact zou hebben op de acteurs, vergelijkbaar met de druk die bestond in Versailles, waar spontaniteit nauwelijks de rigueur was tijdens interacties.

De opnames vonden deels plaats in Versailles: hoe voorkom je dat je wordt overweldigd door de plek?

Je kunt in Versailles alleen filmen op maandag, wanneer het gesloten is voor het publiek, en op zeer specifieke plaatsen: de buitenkant, de Koninklijke Kapel, de Spiegelzaal en de Salon d'Hercule. In het interieur zijn kaarsen, rook en alles wat de ruimte kan beschadigen niet toegestaan. Dit zijn echte beperkingen voor een director of photography. Dit verklaart waarom ik ervoor koos om bepaalde scènes in een studio te reconstrueren, omdat ik wilde dat niets het beeld in de weg stond. Om terug te komen op de kwestie van Versailles, ik koos ervoor om te filmen door de verbaasde ogen van Jeanne, met haar spontaniteit. Jeanne vindt het leuk om op deze plaatsen te zijn, maar wordt er nooit door overweldigd!

Was het duidelijk dat jij, en niemand anders, Jeanne du Barry zou spelen? 

Ik sprak het niet meteen uit, maar ik denk dat ik het diep van binnen altijd al wilde doen. Ik moest mezelf nog overtuigen. In eerdere films gaf ik mezelf rollen die gelinkt waren aan mijn functie als regisseur. Ik geloofde lange tijd dat ik nooit iemand zou kunnen spelen die overweldigd is door de beproevingen van het leven. Dat het mijn relatie met anderen op de set zou kortsluiten. Maar de ervaring die ik met elk van mijn films opdeed, overtuigde me ervan dat ik het moest doen. Ik was klaar. Er zijn duidelijk andere actrices van wie ik hou, die ik wil filmen en die het karakter van Jeanne hadden. Maar het zou te pijnlijk zijn geweest om de rol aan iemand anders toe te vertrouwen! De frustratie zou enorm zijn geweest. Ik kende haar karakter te goed, ik voelde me te dicht bij haar om haar aan iemand anders over te dragen. Regie en acteren in de film was een essentieel en onafscheidelijk probleem.

Waarom wilde je Lodewijk XV toevertrouwen aan Johnny Depp?

Drie jaar lang schreef ik voor een Franse acteur die uiteindelijk weigerde het script te lezen. Het kostte me wat tijd om mijn teleurstelling te verwerken voordat ik de rol voorstelde aan een andere Franse acteur die heel snel ja zei, maar om gezondheidsredenen moest afzeggen. Vanaf dat moment geef ik toe dat ik geen verlangen meer had naar een Franse acteur in de rol. Toen stelde een vriend voor dat ik een lijst zou maken van mijn droomacteurs, waarbij ik kwesties van grenzen en talen negeerde. Ik kan me er drie voorstellen. Ik probeerde contact op te nemen met nummer twee op de lijst, omdat hij de betaalbaarste leek. En ik moest twee maanden wachten voordat ik een korte weigering kreeg van de assistent van zijn agent, zonder ook maar een greintje uitleg. Dus toen ik besloot om de nummer één op de lijst, Johnny Depp, aan te pakken, had ik niet veel hoop! Maar ik had er niet meer naast kunnen zitten: twee weken later ontmoette ik hem in Londen, en hij zei meteen ja. Ik wilde hem in de eerste plaats in deze rol omdat ik simpelweg al heel lang een groot bewonderaar van zijn werk ben. En ook omdat hij in deze rol - die meer over blikken en stiltes dan woorden gaat - door de rollen die hij in het verleden heeft gehad - 'Edward Scissorhands' tot 'benny & Joon' - en door de emotie die elke keer naar boven komt, de ideale acteur leek. Er zit iets van Buster Keaton in Johnny. Ten slotte voelde ik in hem de romantische kant van de rol, zijn overgevoelige aspect kwam overeen met de Lodewijk XV van mijn film.

Gerelateerde films