Fair play

Fair play

De zakenwereld wordt soms wel eens vergeleken met topsport: het gaat er keihard aan toe, mensen zijn genadeloos en alles is toegelaten om te winnen. In het topbedrijf waar Alexandre en Jean-Claude werken voor hun manipulerende machobaas Charles, is fair play ver te zoeken. Jean-Claude heeft er een sport van gemaakt om bezwarende informatie over collega's te verzamelen en zich al klikkend een weg naar de top te maken. Charles vecht confrontaties uit tijdens het sporten: een squashwedstrijd met hem is hard tegen hard. De jonge naieve Alexander is duidelijk niet uit hetzelfde hout gesneden en is dan ook vaak het slachtoffer van pesterijen en machtsspelletjes. Om de sfeer er terug in te krijgen, organiseert Charles een survival tocht met de leden van zijn team...

Commentaar

Uitgangspunt voor Fair Play was de in 2000 door Lionel Bailliu feilloos geregisseerde kortfilm Squash, waarin werknemer en baas elkaar mentaal aftroeven in een squashlokaal. De film werd onder andere genomineerd voor een Oscar en won verschillende prestigieuse prijzen. Het idee dat de zakenwereld en de sportwereld even hard zijn, wordt in Fair Play verder uitgewerkt. De rol van baas Charles wordt net als in de kortfilm vertolkt door Éric Savin, Jérémie Rénier (L'Enfant), speelt de rol van Alexandre.
Fair Play won de Prijs voor Beste Debuut op het Filmfestival van San Sebastian (2006).

Pers

"Fair Play [wordt] enorm meeslepend [vanaf de survivaltocht] en de hallucinante scènes stapelen zich op. Oude bedrijfsvetes worden uitgevochten aan de rand van een waterval. Er wordt niet meer gechanteerd met cijfers, maar met levens. Het compleet gebrek aan solidariteit slaat de kijker keihard in het gezicht. Fair Play toont de mens werkelijk van zijn allerkleinste kant." (Mathieu Dams, K.U.T-site)

"De beloftevolle Franse filmer maakte met dit langspeelfilmdebuut een ge(s)laagde, zij het zeer (filmisch allicht uiterst arbeids)intensieve psychologische thriller die het bioscooppubliek evenzeer als de geportretteerde personages geestelijk en lichamelijk afmat." (Filmmagie)

"It builds to a gripping, indeed horrifying, climax in which a canyoning expedition, organized by Charles as an exercise in bonding and team-spirit, goes disastrously wrong. As an illustration of how working practices can warp personal standards, the movie can hardly be bettered." (Bernard Besserglik, The Hollywood Reporter)

Duur
01:38
Land
Frankrijk
Filmregisseur
Lionel Bailliu
Cast
Benoit Magimel, Jérémie Rénier, Marion Cotillard, Eric Savin e.a.
Locatie
Klik op het uur om tickets te kopen.
Er zijn geen voorstellingen voor deze locatie deze week.
Vesalius
STUK
Auditorium
De Nieuwe Zaal